Services Build. Televisa Chapultepec

Location: Mexico City
Architect: Bernardo Gómez-Pimienta, E. Norten
Collaborators: Blanca Castañeda , Raul Acevedo, Jesus Alfredo Dominguez, Gustavo Espitia, Héctor L. Gámiz, Rebeca Golden, Margarita Goyzueta, Javier Presas, Roberto Sheinberg, Maria Carmen Zeballos. 
Structure: Guy Nordenson.- Ove  Arup + Partners, New York, Colinas de Buen, S.A., México. Ceiling Structure: AMS Derby Inc.- Robert Harbinson. Contractor: PYC.,S.A..-Ing. Leopoldo Liberman, President. Ing. Carlos  César. Ingeniero de la Obra.
Photography: 
Luis Gordoa, Armando Hashimoto.
Awards: Premio “Pabellón Mies van der Rohe” de  Arquitectura Latinoamericana, Barcelona España, Winner.I Bienal Iberoamericana de Arquitectura e Ing. Civil, Madrid, Finalist, IV Bienal de Arq. Mexicana First Prize. PA Awards Stanford, Connecticut Award.
Year: 1995

Services Build. Televisa Chapultepec. Immersed in the dense complexity of downtown México City, a trapezoidal urban lot was proposed as the site of a mixed-use building for a major television network.  This void, formed by colliding. Haphazard street geometries, terminates a procession of densely packed blocks occupied by TELEVISA administration facilities.  Immediately adjacent to the east, an eight story network executive office building as well as a TV transmission tower creates a physical urban edge.     
A solitary, unique floating island of space anchored in this urban setting, the site is part of a fragile urban context. In search of a new image for the company, the program called for the building's expression as an urban icon identifying the networks presence.  Consisting of divergent needs, the program requested integration of various functions: a parking garage, office space for media services, union relations, and banking services, an employee cafeteria (to be used for dining as well as for parties, and concerts), executive dining facilities, conference rooms, and other recreational facilities.  This union of distinct and independent needs resulted in the proposal of the project as two superimposed forms.