International Criminal Court

Location: La Haya, Holanda
Architect: Bernardo Gómez-Pimienta, Billy Springal, Miguel Ángel Lira
Collaborators: Miguel Ángel Jiménez-González, Jesse Rodríguez, Mercurio Trejo, Isaac Meza, Astrid Membrillo, Edgar Hernández, David Stalin, Sophie Beyrat, José Barreto, Francisco Martínez, René Delgadillo, Mayte Espinoza, Luis Enrique Mendoza.
Year: 2008

International Criminal Court (ICC). The competition involved a complex set of areas, circulations and security measures as well as their colliding emplacement to some dunes next to the sea and with the presence of strong winds and unpredictable weather changes. The building’s circular shape has no hierarchies, is uniform, balanced, and has a formal integrity; and, although exposed and open at its base, provides protection and shelter to those inside. The offices and work areas are organized in a radial system and are connected internally by an interior walkway whilsy
the peripheral circulation acts as an emergency exit and allows potential expansions. A central covered patio provides natural lighting and ventilation for the building in an controlled environment. The building is covered by an interior glass skin an aluminum hexagon-shaped panels protecting the glass facade from direct sunlight, allowing unobstructed views to the exterior. A tower marks the entrance and serves as an insignia which houses in its interior the wind turbines to satisfy most of the building’s energy needs.