Anticavilla Hotel

Location: Cuernavaca, Mexico
Architect: Bernardo Gómez-Pimienta, Luis Enrique Mendoza
Collaborators: José Barreto, Susana Rodríguez, Josué Vázquez, Ramón Álvarez, Hugo Sánchez, Jesús Morones, Valeria Llanos, Susana Arellano, Sophie Beyrath, Julien Mejean, Virginie Savelsberg, Alonso Estrada, Astrid Membrillo. Ramón H. Álvarez, Michel Hardoin, Philippe Jolivet
Photography: Jaime Navarro
Year: 2010 

Anticavilla Hotel Located at the south of Mexico City, Cuernavaca is a city with warm weather and sunlight almost all the year. In the site there was a two-floor house with a vast garden and the aim of the proposal was to transform the old house in a hotel taking advantage of the garden. Even though the construction of the house is from the 1960´s, the materials used in it are result of dismantled colonial houses; this situation required a minimum of interventions with the program and to be respectful with the existing building. The project is a re-interpretation of the traditional old houses which were organized around a central patio to allow natural ventilation and sunlight into the rooms. The disposal of the rooms – four in the ground floor, six in the upper floor –, business center and spa were defined by the existing structure, while a private dinning room and a wine vault were created by demolishing the walls of existing small storage rooms. These areas preserve their original wood-beams ceilings and white stucco walls but change their floor to travertine marble because of the poor condition of the
existing one. Each room was named with the name of an Italian painter and acquires its own identity with a wall tapestry with a portion of one of their paints; also, the colour of the furniture and the tiles in the bathrooms of each room goes according to the paint. The spa occupies the only double-height space of the house and it has the vapour and the sanitary facilities in the ground floor, and massage rooms in the upper floor; its exterior is neutral while at its inside the environmental light keeps changing its colour as part of the chromotherapy. The rest of the interventions in the old building were done with furniture and by emphasizing areas with decorative lighting fixtures. A new building runs along one of the sides of the plot to avoid been viewed from the street and to be used as barrier against sound disturbance. At its basement holds storage and employees areas; in the ground floor is located the kitchen, a 120-seats restaurant, a bar, and the restrooms; over the restrooms, there is an apartment which could be used for the owners or to be rented for a family.