AV House

Location: Lomas de Chapultepec, Mexico
Architect: Bernardo Gómez-Pimienta, Luis Enrique Mendoza
Collaborators: Hugo Sánchez, Edson Castillo, Santiago de la Mora, Mayte Espinosa, Samael Barrios
Photography: Rafael Gamo
Year: 2006

AV House The project is a redesign of a house from the 70’s – of no significant architectural value – located in front of one of the most important avenues of the city. The original structure of the house was kept intact. The intervention consists in a transformation of the exterior of the building and in the redefinition of the interior functions according to the new requirements of the owner. The lack of important views to the city and surroundings lead us to a total redesign of the
exterior to create different gardens and court yards that function as a continuation of the interior. The use of moving water sound helps to neutralize the noise coming from the cars in the avenue. The ground floor is transparent, with a couple of stone walls running and crossing it, parallel to each other, and “flats” over the pond. The second level is totally solid covered with white stucco with some small openings